Pohdintoja ruokinnasta

Paras tapa perehtyä aiheeseen on kirjoittaa siitä itse. Tollerien kanssa tiineen koiran ruokinta oli helppoa, annoin laadukasta pentunappulaa ja homma oli sillä selvä, kaikki meni hienosti ja priimaa tuli. Koirat söi aina heti kaiken mitä niille antoi. Nappi onkin ruokailun osalta aivan toista maata. Nappulat on olleet sen pääasiallinen ravinto. Laiska emäntä ja terve, vaikkakin ajoittain paastoava koira, niin en ole aiemmin edes miettinyt vaihtoehtoja. Nyt kun tiineyden noin alkupuolella tuli selvää ruokahaluttomuutta, niin iski pieni huoli että jotain muuta kokeiltava ja jostain muistin Mushit, että on olemassa helppo vaihtoehto raakaruokintaan ja kun se maistui, oli siistiä ja helppoa, niin sillä on jatkettu.

Olenkin pohtinut että kun kuivaruualla ruokittu tiineenä oleva narttu siirretään pentunappulalle, niin miten pitäisi toimia Mushin kanssa? Sain tähän hyviä vinkkejä Mushilta (kiitettävää asiakaspalvelua!), että piti ruveta itse tarkastamaan asioita ja kokoan ne nyt tähän niin jää itsellekin paremmin mieleen.

Suosituksena olisi Mushin täysravinnot mukaanlukien Vaisto Wild, jossa sinkkiä ilmeisesti paremmin kuin muissa ja noin 10% ravinnosta olisi hyvä olla kananmunaa, sisäelimiä, luita ja jotain Vainu-sarjan raakaherkkuja. Luuta sisältävät tuotteet pitää kuitenkin kaikki jättää pois pari päivää ennen synnytystä ja tämän perinataalivaiheen helpoin ratkaisu olisi varmaan juuri julkaistava Hellä-sarjan luuton täysravinto ja sitten voi taas palata Vaistoon. Tässä viimeisten viikkojen aikana ei ole tarvetta tarjota lisäkasviksia tms, vaan tavoite on pitää ruoka aika energiatiheänä, koska määrät eivät ison vatsan kanssa välttämättä ole niin isoja (Nappi toisaalta kyllä tuntuu jaksavan kun maku on kohdillaan).

Sinkistä luin, että vaikka sitä ilmeisesti saa täysravinnosta ja vielä hyvässä muodossa, niin sitä ehkä olisi syytä lisätä kuitenkin vaikka muiden ravinteiden luottaisikin tulevan muualta? Toisaalta liikakaan ei ole hyvästä niin ehkä riittää jos lisää poron osuutta (vaisto wild) ja sisäelinseosta. Tämä vaihtoehto itselle varmaan mieluisin.

Ainut lisä mikä toistaiseksi tuntunut niin hyvältä ettei uskalla ilmankaan olla on omega 3 DHA:ta sisältävä Nutrolin pentuöljy, jota suosittelen pennuillekin noin 6-12kk ikään asti. DHA:sta oli ihan hyvän kuuloisia tutkimuksia, joissa oli todettu että ravintolisää saaneet pennut olivat oppimiskykyisempiä kuin ne jotka ei sitä saaneet ja lisäksi se vähentää atopia/allergiariskiä. Hiirillä DHA vähensi myös eroahdistusta, mutta hiiritutkimuksien perusteella ei toki voi kovin paljon johtopäätöksiä tehdä.

Täytyy sanoa että niin laaja tämä ruokintapuoli tieteenalana vaikuttaa olevan, etten mitenkään ehdi ihan kaikkeen perehtyä. On vain luotettava riittävän hyväksi arvioimiini lähteisiin ja ajatella ettei näillä ohjeilla ainakaan ihan metsään mennä ja vaihtoehdotkin on niukat. Paraskin nappula on kuitenkin tehty ei-kotimaisesta epämääräisestä lihasta ja on vahvasti prosessoitua, että ainakin tiineelle nartulle ja kasvavalle pennulle haluaisi mielummin jotain parempaa vaikka toki samalla todettava että kaikki tähänastiset omat koirani ovat nappulalla kasvaneet ja kaikki ovat olleet erinomaisen terveitä. Ja sit olisi toki oma ruokavalio järkevä saada yhtä laadukkaaksi ja kuin koiran…

Ja juu, tämä blogi on niin pienelle yleisölle suunnattu, ettei todellakaan ole mitään kaupallista yhteistyötä kenenkään kanssa :-).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *